Online poker - pro některé zábava a pro druhé výdělek.

23.09.2013 01:43

 

Časy kdy poker byl brán jako karetní hazardní hra v hospodách a barech už jsou dávno pryč a většina lidí už poker bere jako dovedností hru, kde si hráč může vytvořit z dlouhodobého hlediska určitou výhodu nad protihráči. Avšak stále mnoho lidí má velmi mylné představy o této hře, která se hlavně v posledních letech stala velmi populární v České republice.

Již dříve jsem psal články, kde jsem se zaměřil na to, jak být úspěšný ve sportovní sázení a nebo proč není možné ruletu z dlouhodobého hlediska porazit a dnes se zaměřím na online poker, kde mám dostatečné zkušenosti hlavně jako Sit and Go hráč vyšších limitů, kdy jsem hrával až 30 stolů zároveň.

A v tomto článku Vám ukáži nejen jak poker funguje, ale také jak můžete začí hrát zdarma a vyhrávat reálné peníze pomocí promo turnajů, které jsou každý den.

Nebudu mluvit o pokeru jako sportu, i když je možné sledovat pravidelně poker na sportovních pořadech, ale poker bych nazval spíše dovednostní hrou, kam bych zařadil například také šachy.

Klasický živý poker je možné sledovat na největších světových sportovních pořadech, jako je třeba Eurosport a u nás na ČT4 Českou pokerovou tour, další prestižní soutěž je Celebrity poker tour, které se zůčastnují i ty největší české celebrity. A největší turnaje jsou World poker tour a European poker tour. Každý kdo dobře chápe a má určité znalosti, tak nebude tvrdit o pokeru, že se jedná o hazard. Budu tedy popisovat poker jako dovednostní hru a druh investování, které je zdáleně podobné třeba obchodování na burze, či sportovnímu sázení, které mohou pro mnohé také působit jako hazard, kde rozhoduje pouze náhoda.

 

Živý poker vs online poker:

Zatím co živý poker hrajete v kasínu nebo nějaké herně, tak online poker můžete hrát v klidku z pohodlí domova.

Živé turnaje jsou vždy v určitý den a určitou dobu, hry v online pokeru probíhají 24 hodin denně 7 dní v týdnu, ale samozřejmě i ty hlavní turnaje vždy pravidelný čas. 

- Online poker nabízí různé formy her, takže si můžete vybrat, co zrovna chcete hrát. Živý poker nabízí hlavně turnaje a Cash game.

Můžete hrát více stolů zároveň. Například dobří hráči co hrají, kteratší typy turnají s názvem Sit n Go hrají třeba 20-40 stolů zároveň. I když pro mnohé to připadá nemožné, tak i já jsem takové množství bez problému hrával a zvládal jsem i přesto vyhrávat a finančně to tedy bylo více zajímavější, než kdybych hrál pouze jediný stůl. 

- Online poker také nabízí větší spád hry, hráči nemají takové dlouhé možnosti rozhodování jako v klasickém živém pokeru. Pokud si zvyknete hrá online poker a třeba i na více stolech, tak hra živého pokeru pro Vás bude pomalá a zdlouhavá. 

Živý poker může být pro lidi zábavnější v tom, že vidí ostatní hráče a mohou tedy více číst hru a naznat, jestli protihráči blafují či ne. V online pokeru vidíte pouze obrázek, takže to je asi taková jedna z mála nevýhod online pokeru. Ale zároveň protihráči zase nevidí Vás, takže také nic nepoznají, čemuž mnozí dávají přednost, protože online poker je více matematický než klasický živý poker, kde možná hraje o něco větší roli právě blafování.

 

Online poker jako profese:

Existuje mnoho hráčů, kteří online poker berou jako zaměstnání a mnozí si díky online pokeru příjdou na velmi zajímavé částky. Online poker má také řadu výhod, protože můžete hrát kdekoliv na světě, kde je připojení k internetu. A vzhledem k tomu, že hry běží 24 hodin denně 7 dní v týdnu, tak si také můžeme zvolit libovolnou dobu hraní. Oproti živému pokeru, kde jsou hráči mnohdy veřně známý a je možné je pravidelně vidět v televize, tak online poker je velmi anonymní. Ostaní hráči neví kdo proti nim hraje a vidí pouze přezdívku, kterou každý hráč používá. Hráči neznají své jména, ale znají pouze své přezdívky. Online poker je známý tím, že mnoho uspěšných hráčů jsou mladí lidé a na základě toho byl natočený americký dokument, který se jmenuje Hra dětí. Dokument je hight stakes hráčích a jejich životě. 

Nejvíce se dostal poker do podvědomí i obyčejných lidí v České republice na konci roku 2011. Protože český hráč Martin Staszko se umístil na druhém místě v jednom prestižním trunaji a vyhrál téměř 100 milionů korun. A to se také začalo objevovat v mediích a následně byl Martin Stazsko zván do různých televizních pořadů a díky tomu začala nahlížet na poker i širší veřejnost z trošku jiného hlediska než dříve, protože mnoho lidí si do té doby myslela, že je to pouze hazardní karetní hra. Ale i jiní hráči z ČR dosáhli dobrých výsledů ve sledovaných živých turnajích, či velkých online turnajích.

 

Je několik typů pokeru, ale nejznámější a ten, co se hraje nejvíce je Texas Hold'em No Limit.

Existují tři způsoby hry:

 

Cash game

    V tomto způsobu si hráč může koupit chipy (herní žetony) podle toho, kolik uzná za vhodné.(vybere si limit stolu) Většinou tyto hry jsou omezeny maximem a minimem možné koupě chipů. v Cash hrách, každý chip znázorňuje reálné peníze, a proto není třeba čekat na vítěze, ale hráči libovolně můžou do cash hry vstupovat, ale také hru opouštět s tím že jsou vyplaceni podle toho, kolik právě chipů vlastní.


Sit & go (SnG)
    V tomto způsobu po zaplacení jednotného startovného každý hráč získává stanovený počet chipů (herní žetony), s kterými může ve hře dále operovat. Hráči si sesedají většinou k jednomu stolu. Například 6,9,10. SnG končí v momentu kdy jeden hráč vlastní všechny chipy ve hře. A jsou vyplacení za své umístění. Existují ovšem i varianty třeba jako Double or Nothing a nebo Fiffty50, kdy ke stolu sedne 10 lidí a jak vypadne pátý hráč, tak je konce a prvních pět hráčů získává 200% vkladu. Vždy je samozřejmě uvedeno předem, kolik kdo za jaké místo bude brát. Jsou také Sit n Go pouze pro dva hráče, takže opět můžete získat 200% pokud vyhrajete. Největší výhodou Sit n Go je, že se jedná většinou o krátké turnaje, kdy délka se také liší podle toho jaký typ zvolíme. například klasický, turbo, hyper turbo, kde pak blindy se rychleji zvedají a obecně také hry končí dříve.


Turnaje
    Tento způsob hry se neliší moc od Sit & Go, akát ve hře je více hráčů, kteří hrají na více stolech. Stoly se postupně slučují, až zbývá pouze finálový stůl. Zde můžete získat více peněz, pokud se umístíte  na předních pozicích, protože ve hře bylo více hráčů. Kdy každý zaplatil stejný vstup.

 

Hrajte zadarmo a o reálné peníze pomocí tzv. freerollů:

Freeroll je turnaj, kde se můžete připojit zdarma a přest hrajete o reálné peníze. Online herny dělají takové turnaje denně, jsou to marketingové akce a není v tom opravdu žádný háček. Můžete se přihlásit zdarma a vyhrát peníze. Nejvíce těchto turnajů je v herně, která je asi nejvhodnější místo, kde s hrát poker, protože se jedná o největší pokerovou hernu na světě a denně rozdá hráčům cca 2 miliony Kč ve freerollechPokud chcete vědět v které, tak mi napište zde a já Vám to řeknu. Můžete si například zahrát freerolly, které jsou určné pouze pro lidi z české republiky, což je dobré v tom, že budete hrát proti méně hráčů, než kdyby si mohl zapojit úplně každý. Více o herně PokerStars popisuji níže.  Nevýhoda freerollu je, že tyto turnaje hraje mnoho hráčů, takže není úplně snadné uspět. 

 

Jakou pokerovou hernu zvolit ?

- Existuje mnoho pokerových heren, ale je důležité si vybrat správně.
- Nebudu zde dělat reklamu žádné herně veřejně, ale pokud chcete vědět, kde je nejvhodnější místo na hraní online pokeru, tak mi napište a já Vám doporučímVe špičce až 300 000 hráčů online, kompletně v českém jazyce, 2 miliony Kč každý den rozdávány ve freerollech. Startovní bonus 600 USD a zdarma 20 USD a další výhody.
 

Začít hrát online poker na úrovni, aby to pro byl výdělek není úplně snadné, ale pokud k tomu budete přistupovat správně, tak je otázka času, kdy budete vyhrávajícím hráčem. Mnozí hráči berou online poker jako svoji zábavu a nehrají pro peníze. Každá si může zvolit svůj přístup ke hře sám.

 

Pokud máte nějaké dotazy, přípomínky, tak mě kontaktujte.

 

Pravidla pokeru:

—————

Zpět



Průběh hry Texas Hold'em a struktura sázek

1. krok: Vyberete si typ hry, limit za kolik peněz chcete hrát, usednete ke stolu a hra začne. Je vybrán dealer hry - online poker obvykle využívá automatický systém, který dealera vybere. Tato pozice se s každou hrou posouvá ve směru hodinových ručiček. 
2. krok: Jsou vsazeny blinds – aby bylo zajištěno, že při každé hře je nějaká akce, musí dva hráči vsadit na začátku každého kola. Tito hráči své karty před tím nevidí, proto blinds (blind znamená v angličtině slepý). Hráč nalevo od dealera vloží small blind(automatické), který se rovná polovině nižší sázky ve hře. Hráč nalevo od pozice small blind vloží big blind, který se rovná lower limitu. Například ve hře s limitem 2-4 $, se small blind rovná 1 $ a big blind 2 $. V online pokeru to nemusíte řešit, vše je automatické.
3. krok: Jsou rozdány hole cards – po zaplacení blinds jsou rozdány první dvě karty. Každý hráč dostane dvě karty obrácené lícem dolů. Ty karty vidí pouze on sám.
4. krok: Začíná první kolo sázek – sázení začíná u hráče hned vedle od pozice big blind a pokračuje dále po směru hodinových ručiček. Každý hráč může „čekat“ (check - lze to vyjádřit i jen poklepáním na stůl), složit (fold), dorovnat (call) nebo zvýšit (raise) v závislosti na své pozici a krocích ostatních hráčů. Už v tomto kole může hra skončit, pokud někdo vsadí takovou částku, kterou nikdo nedorovná. Pouze v případě, že alespoň dva hráči mají sázky srovnané (ostatní tím pádem složili - fold), hra pokračuje do fáze flop ( ti kteří složí karty, tak tutu hru nepokračují dále, budou jim rozdány zase další kolo Vy se rozhodujete v závislosti na typu karet, které jste dostali. 
5. krok: Je rozdán flop – tři karty jsou rozdány doprostřed stolu lícem nahoru. Těmto kartám se říká „flop“ a jsou to první tři společné karty, které sdílí všichni hráči u stolu.
6. krok: Začíná druhé kolo sázek. To probíhá úplně stejným způsobem jako to první. Opět hra může skončit již v tomto kole a to klidně bez ukázání karet. Pokud min. dva hráči dorovnají své sázky nebo dají všichni hráči check, pokračuje se do dalšího kola a následuje turn.
7. krok: Je rozdán turn – po druhém kole sázek je rozdána doprostřed stolu čtvrtá společná karta lícem nahoru. Následuje třetí kolo sázek.
8. krok: Začíná třetí kolo sázek – toto kolo probíhá úplně stejným způsobem jako první a druhé kolo. Pokud hra neskončí v tomto kole (splnění stejných podmínek jako dříve), následuje river.
9. krok: Je rozdán river – je rozdána pátá a poslední společná karta. Té se říká river a po ní následuje poslední čtvrté kolo sázek.
10. krok: Začíná čtvrté kolo sázek – toto poslední kolo je úplně stejné jako kolo třetí, druhé i první. Pokud v tomto kole hráči dorovnají své sázky, popř. „checkují“, následuje showdown.
11. krok: Ukazují se karty (showdown) –  a je určena nejlepší varianta o pěti kartách. Hráč s nejlepšími kartami vyhrává bank (pot).
Pokud mají hráči stejné karty, bank se poměrově rozdělí. Ve velmi vzácném případě, kdy je nejlepší list tvořen pěti společnými kartami, je bank rozdělen mezi všechny hráče, kteří se dostali až do fáze, kdy se karty ukazují (showdown).
12. krok: Začíná nová hra – po konci hry, kdy si vítěz vezme bank (pot), se posune pozice dealera po směru hodinových ručiček a začíná hra nová.
 
Kombinace karet:(od nejhorší po nejlepší)
 
VYSOKÁ KARTA, JAKÁKOLIV KARTAhttps://www.hazardnihrac.com/sites/hazardnihrac.com/files/clip_image020.gif
Příklad může být K-4-A-9-6 (viz obrázek). Tato kombinace by byla „nejvyšší karta Eso“. Nejvyšší kartou samostatně je Eso, nejnižší 2. Pokud by nějaký z hráčů měl stejnou nejvyšší kartu, rozhoduje další nejvyšší karta.Vždy se hráčím počítají karty, které jsou rozdány na stole plus karty, které má na roce, takže hráčovi se počítá nejvyšší kombinace těchto sedmi karet.V případě že hráči budou mít totožné karty, hra zkončí remízou (SPLIT) a hráči si pot rozdělí na půl.
 
Seřazení karet 2,3,4,5,6,7,8,9,10,J,Q,K,A (A=Eso)
card
 
PAIR – PÁR – JEDNA DVOJICE
Karetní kombinace např. 9--9(viz obrázek) , nebo 10-10. Pokud dva hráči mají pár, vítězí ten s vyšším párem. Pokud oba mají stejný pár, rozhoduje nejvyšší další karta (kicker).Například hráč 1 dostane do ruky J-J, hráč dvě Q-10 a na stůl karty dojde 8-7-K-Q-A , hráč 1 má tedy pár J-J, hrčovi 2 došlo Q, takže setavil kombinace QQ a vyhrává.
 
TWO PAIRS – DVA PÁRYcard
Dva páry, kombinace jako třeba 9-9-4-4-6 (viz obrázek) se nazývá „dva páry . Pokud dva hráči mají dva páry, vyhrává vyšší pár. Kombinace K-K-6-6-7 porazí 10-10-Q-Q-9. Pokud jsou vyšší z obou párů stejné, rozhoduje nižší pár. Pokud by i ten byl stejný rozhoduje poslední, pátá karta. (Kicker).Například Q-Q-J-J-K je slabší než Q-Q-J-J-A
 
 
 
THREE OF A KIND – TROJICEhttps://www.hazardnihrac.com/sites/hazardnihrac.com/files/clip_image014.gif
Tři karty stejné hodnoty. Např 6-6-6-9-4.(viz obrázek) Pokud dva hráči mají trojici, vyhrává ten s vyšší. S touto kombinací už většinou vyhrajete.
 
STRAIGHT – POSTUPKAcard
Pět karet v číselné posloupnosti za sebou.Například kombinace 5-6-7-8-9. (viz obrázek) Pokud dva hráči mají postupku, vyhrává ta vyšší postupkou. Silná kombinace.
 
 
FLUSH – BARVAcard
Pět karet, všechny ve stejné barvě. Pokud mají oba dva hráč 5 karet ve stejné barvě, tak vyhrává ten s vyšší kartou.
 
 
FULL HOUSEcard
Trojice a dvojice. Například 4-4-4-7-7. (viz obrázek) V případě dvou hráčů majících full house, tak rozhoduje vyšší trojice. Toto už je velmi silná kombinace.
 
 
 
POKERcard
Čtyři karty stejné hodnoty.například 9-9-9-9-3, Případně vyhrává vyšší poker.
 
 
 
STRAIGHT FLUSH – POSTUPKA V BARVĚcard
Pět karet v číselné posloupnosti A ve stejné barvě.  
 
 
 
 
ROYAL FLUSH (KRÁLOVSKÁ POSTUPKA)card
se nazívá nejvyšší postupka ve stejné barvě 10-J-Q-K- A, toto je nejvyšší kombinace v pokeru. S třemi posledními kombinacemi se budete setkávat vyjmečně.
 
 
 
 
 
Pokud máte nějaké dotazy, přípomínky a nebo potřebujete poradit, tak mě kontaktujte.