Jedna z nejznámějších internetových peněženek Liberty Reserve byla zastavena.

01.06.2013 13:00

Jedna z nejpopulárnějších internetových peněženek, kterou využívalo nemalé množství lidí na celém světě, byla zastavena 25. května 2013.

Důvodem zastavení je, že se firma měla podílet na praní špinavých peněz v řádech miliard dolarů.
Úřady ve Španělsku, v Kostarice a ve Spojených státech zatkly pět lidí, mezi nimiž je zakladatel firmy Arthur Budovsky a jeho nejbližší spolupracovníci. Za praní špinavých peněz v oblasti drog a dětské pornografie k čemuž také využíval Liberty Reserve.

Liberty Reserve byl digitální platební systém, kde dochází k nekontrolovaným převodům peněz a není tedy možné sledovat transakce jako například v bankách a díky tomu byla LR mnohdy využívaná k praním špinavých peněz a dalším nelegálním činnostem.

Liberty Reserve bylo sice využíváno ve velkém k zločinům a krádežím počítačovými zločinci z celého světa a provozovatelé proti tomu nic nepodnikali. A údajně také hrála roli v legalizaci výnosů z nedávné krádeže 45 milionů dolarů (zhruba 900 milionů korun) ze dvou blízkovýchodních bank.

Na druhou stranu Liberty Reserve také využívalo mnoho obchodů či brokerských firem a mnoho lidí tam mělo nemalé částky na obchodování na burzea nebo další ochody. Bohužel toto úřady asi moc netrápí, že ne každý dělal pomocí LR podvodné činnosti. Dá se předpokládat, že pád Liberty Reserve značně ovlivní některé věcí na internetu a může spustit i lavinu krachu některých firem jako mohou být některé směnárny a podvodných projektů jako jsou například hyipy.

 

Je možné získat peníze zpět ?

Mnoho lidí zajímá jedna věc a to, jestli dostanou své peníze zpět. Pravda je ale taková, že pravděpodobnost získání peněz zpět je velmi malá a v podstatě nulová, protože Liberty Reserve nebyla žádná licencovaná peněženka a peníze na ní byly v podstatě jen čísla, které se směňovaly přes směnárny, řekně pouze digitální měna.

 

 

—————

Zpět


Máte dotazy ?