Největší internetové podvody v posledních letech. 1 díl - ZeekRewards

18.02.2014 14:20

 

Rozhodl jsem se napsat takovou mini séria na téma největší internetové podvody v posledních letech. 

Mnozí z vás samozřejmě tyto projekty mají ještě v hlavě a ti, kteří už pomalu zapomínají, si to mohou trošku připomenout. 
Ale hlavní důvodem, proč jsem se rozhodl tuto sérii napsat, je to, že na internet přichází stále více lidí, kteří hledají způsoby, jak mohou vydělávat peníze, ale začátky často bývají pokus-omyl, což se může táhnout delší dobu a přináší to nejen ztrátu peněz, ale také času.
Zkrátka internet je pro nováčky velmi zákeřné prostředí a nějakou dobu může trvat, než se tam začnou trochu orientovat. Věřím, že tato série jako pohled do minulosti pomůže lidem, kteří začínají, aby věděli, jakým typům projektů je dobré se vyhýbat, protože - jak už je trošku známo -  historie se opakuje a schytají to vždy ti, kteří se nepoučili ze svých chyb a hlavně ti, kteří nemají dostatek zkušeností.
 
Nemusel jsem ani  moc přemýšlel, když jsem se rozhodoval, kterým projektem začnu a myslím si, že začátek je dost stylový, pokud jde o internetový podvod.  ZeekRewards byl asi největším internetovým podvodem vůbec. A  pro mnoho lidí v České republice to byla první a mnohdy poslední zkušenost s internetovým podnikáním.
 
Jak to všechno začalo:
Vše  začalo v lednu 2011 celkem nenápadně, což je však u každé začínající společnosti samozřejmostí. V té době ještě asi nikdo netušil, že během roku se bude ZeekRewards nejrychleji rostoucí společností v tomto oboru. 
ZeekRewards zažil během roku 2012 nárůst milionů nových členů po celém světě a popularita zasáhla také Česko a Slovensko, kde mohlo být registrovaných odhadem kolem 20000  členů. Pokud jde o náš trh a zahraniční online byznys, v počtu členů  ZeekRewards drží pravděpodobně v ČR stále prvenství.
 
Sny se ze dne na den rozplynuly..
Plány a sny mnoha lidí o finanční nezávislosti se jednoho dne rozplynuly. 
Ti, kteří doufali, že zde budou dlouhodobě vydělávat, nemohli dlouho uvěřit tomu, co se ze dne na den stalo.  
Pravdou ale je, že koncept ZeekRewards už byl velmi nápadný a mnoha lidem bylo 
jasné, že tady něco nehraje. Spekulovalo se o tom už delší dobu, vlastně ani nebylo potřeba tak moc
přemýšlet a k podezření, že vše nemusí fungovat tak, jak je prezentováno, mohl dojít každý člověk.
Když začalo probíhat vyšetřování, jednalo se o rychlý proces a dá se říci, že úřady šly takřka na jistotu.
18. srpna 2012 organizace SEC zastavila ZeekRewards a zmrazila miliardy na bankovních účtech.
Jen za předchozí měsíc bylo vyplaceno členům na provizích kolem 4 miliard Kč, což není nic divného, 
nicméně důležité je to, odkud tyto peníze pocházely. A to bylo převážně z investic ostatních členů.
ZeekRewards byl tedy uzavřen jako Ponziho schéma, peníze členů zmrazeny a začaly soudy, které se táhnou dodnes.
 
 
Jak ZeekRewards fungoval ?
Vše fungovalo velmi jednoduše a to byl hlavní důvod, proč se stal ZeekRewards tolik populární.
Celé to znělo hezky a hlavně celkem pravděpodobně a dost lidí věřilo tomu, že Zeek jim opravdu změní finanční budoucnost. To se možná i některým lidem splnilo, ale v tomto případě platí, že nic není věčné. Ani to netrvalo moc dlouho...
 
Princip spočíval v tom, že aukční společnost  Rex Venture Group spustila revoluční projekt s názvem ZeekRewards, 
kde si mohl každý vydělat peníze tím, že se podílel na rozvoji společnosti a přivádění nových zákazníků. 
Společnost provozovala tzv. penny aukce, které probíhají takto: majitel obchodu vyhlásí aukci na určitý produkt (auto, televizor, drahý mobil, luxusní notebook, vysavač, holicí strojek apod.) Aukcí běží souběžně více. Aukce má odpočet na 24 hodin a začíná se od nulové ceny. Jeden příhoz zvýší cenu předmětu o určitou částku a odečtou se peníze z účtu přihazujícího. Zároveň se prodlouží doba aukce o 30 sekund. Zajímavé to začne být samozřejmě až ke konci. Poslední příhoz vyhrává - to je případ, kdy už nikdo další do 30 sekund nepřihodí. Ostatní mají smůlu, protože ztratili všechny své příhozy. Je to lákavé, protože je možné získat drahý předmět třeba za čtvrtinu jeho skutečné ceny. 
Členové Zeekrewards si v prvé řadě nakoupili za peníze tzv. bidy, což byly volné příhozy do aukcí, které následně rozdávali pomocí inzerátů. Tím měli dělat reklamu společnosti a získávat  zákazníky, o kterých se předpokládalo, že se jim aukce zalíbí, další příhozy už budou platit svými penězi a opakovaně se k aukcím vracet.
Úkolem každého člena tedy bylo, aby denně zadal předem připravený inzerát do některého inzertního serveru a následně nahrál tento inzerát ve své kanceláři, aby bylo jasné, že to bylo řádně splněno. Za tuto jednoduchou činnost získal člen nárok na denní odměnu, která byla v procentech dle denního výnosu společnosti v online bid aukční síni. Šlo o cca 1,5 - 2% denně a výše odměny závisela na množství koupených a rozdaných bidů (volných příhozů). Čili čím více bidů člen koupil, tím větší byla odměna. Velmi štědré byly provize za získávání nových členů a kdo nechtěl shánět lidi a registrovat,  koupil víc bidů, zadával inzeráty a čekal. V kalkulačce si každý mohl vypočítat své výdělky na měsíce dopředu, což byla velmi dobrá motivace, aby lidé vkládali víc peněz a nechávali je firmě delší dobu. Částky pak byly velice zajímavé, hodně převyšovaly platy většiny členů - vypadalo to jak krásný sen...
Jenže jak už jsem psal výše, ukázalo se, že naprostá většina vyplacených peněz nepocházela z online aukcí (odtud byla údajně jen 2%), nýbrž se jednalo o vklady (zakoupené bidy) ostatních členů. 
 
Závěr:
Byla to jedna velká bublina, která se nafoukla natolik, že musela splasknout a jsem si celkem jistý, že 
majitelé Zeeku při založení vůbec netušili, jak moc velkou popularitu získají.
Každý den se zapojovalo stále více a více členů  a rank na Alexe byl již pod 130 -  i přesto, že v posledních měsících se již objevovalo mnoho technických chyb a dny se pomaličku sčítaly a všem lidem, co vedli ZeekRewards už bylo jasné, jak to všechno skončí.
Myslím si, že cílem každého podnikatele je, aby jeho firma rostla, ale šli do toho majitelé opravdu s tím, že celý projekt dosáhne tak gigantických rozměrů?
Bylo to plánované Ponziho schéma a nebo se to pouze celé zvrtlo ?
Ať je to tak či tak,  ZeekRewards se nesmazatelně zapsal do historie online podnikání
a mnoho jiných společností se ho snažilo a stále snaží neúspěšně napodobit...

 

Níže do diskuze můžete napsat své zkušenosti s ZeekRewards.

—————

Zpět


Diskuze

Datum: 26.03.2014

Vložil: Honza

Titulek: Zeekrewards

No myslím, že lidem se nevrátí nic.

—————

Datum: 06.04.2014

Vložil: Tomáš

Titulek: Re: Zeekrewards

Peněz se jen tak lidé nedočkají si myslím a pokud ano, tak to bude trvat celkem dlouhou dobu než to vyplatí xxx členům.

—————

Datum: 20.02.2014

Vložil: alena

Titulek: Zeek

Byla jsem jedna z těch, co tam přišly o peníze a přišlo mi také na dříve na email něco ohledně možného vrácení peněz. Nemá někdo zkušenosti, jestli je možné získat nějak peníze zpět ?dík

—————

Datum: 20.02.2014

Vložil: Markéta

Titulek: Re: Zeek

Už ale bylo třeba dřív reagovat a poslat určité údaje, screeny apod. - termín byl myslím do konce srpna 2013... To jste neposílala?

—————

Datum: 23.02.2014

Vložil: alena

Titulek: Re: Re: Zeek

Aha, tak to jsem neposílal nic, já se spíše jen tak ptám. Ale zas tak moc jsem tam neinvestovala. A kdoví kdy to lidé dostanou a jestli vůbec někdy.

—————

Datum: 23.02.2014

Vložil: Markéta

Titulek: Re: Re: Re: Zeek

Všechno nedostanou zpátky určitě, to ani není možné, protože jejich peníze byly vyplaceny členům, kteří se zaregistrovali dřív než oni. Hodnota zabaveného majetku pokryje zhruba polovinu částky, kterou tvoří uznané požadavky lidí, kteří o své peníze přišli. Hodně spolknou ještě soudní výlohy, takže když to dobře dopadne, vrátí se lidem třeba třetina investovaných peněz, ale jisté to samozřejmě není...

—————