Pozor na viry a hackery, můžete na to snadno doplatit, zde je několik rad a tipů.

20.06.2013 14:20
 

Tento článek jsem napsat, protože čím dál častěji lidé přichází o peníze a pak se diví, jak je to možné. Většinou to bývá způsobené neznalostí, nezodpovědností, či pouze leností. Doporučuji si dávat pozor, protože já jsem nejednou přišel o peníze a to i přesto, že tyto věci dobře znám, akorát jsem to podcenil a pokud hacker pozná, že u Vás může nacházet peníze a je opravdu dobrý, tak pak s ním můžete marně vést ,,válku" delší dobu, což pro Vás znamená udělat tolik změn, až to není hezké.

Hackeři a viry mohou způsobit velké problémy a mnozí toto podceňují a pak už je pozdě. Rizika mohou být opravdu velká a snadno můžete přijít nejen o peníze. V této době se nenajde snad nikdo, kdo pravidelně využívá internet a ještě by se nestal terčem hackera a nebo škodlivého viru, kterých je plný internet, nebo už přišel o přihlašovací údaje, či dokonce o peníze. Vzhledem k propracovanosti hackerů a virů nikdy nebudete popředu, ale můžete výrazně zvýšit zabezpečení a snížit tak rizika. Co se týče hackerů, tak mezi nimi jsou i tací, kteří to mají jako obživu. Jednoduše kradou lidem peníze a je to snadnější, než si mnozí myslí a to Vás pak může dostat do dlouhodobějších problému, že vy ani netušíte, co o Vás hacker všechno ví a jak toho může využít do budoucna, nemáte třeba ani ponětí, že Vás pozoruje už delší dobu a zná i hesla na email, Facebook a dalších programů, kde může dostat to, co potřebuje. Pokud už to zajde do takové fáze, tak je to problém, kterého se pak budete těžce zbavovat, takže základem je eliminovat rizika hned na začátku a nic nepodceňovat. Radši o pár sekund práce navíc, než pak litovat, když už bude pozdě.

Samozřejmě základem je kvalitní antivirový program s doplňky, bez kterého není možné vůbec fungovat na internetu. Ten Vás pak chrání před viry, keyloggery (program zaznamenávající stisk každé klávesy), spywarem a adwarem (programy, které samy stahují a upravují váš počíta.) Dále je dobré mít nastavený firewall, který dokáže zablokovat podezřelé stránky, kde by mohlo hrozit nebezpečí.

Svojí neznalostí lidé dělají chyby při kterých nepomohou ani žádné ochrané programy a díky systematickým postupům můžete být jednoho dne nemile překvapeni.

 

Pár důležitých tipů k heslu:

Silné heslo:

Mnoho lidí si dává jednoduché heslo, aby si ho snadno zapamatovali a spíše hledí na minimální délku hesla, než na maximální. Hesla typu data narození apod. jsou velmi špatnou volbou. Heslo by se mělo skládat z minimálně 8 znaků, velkých a malých písmen a čísel a pokud jsou povoleny i další možnosti kláves, tak je dobré je také využít.

 

Jedinečné heslo:

Opět mnoho lidí dělá velkou chybu a to, že stejné heslo využívá jinde, to nikdy nedělejte ! To znamená, že pokud si hacker zjistí někde heslo, tak pak už systematicky pokračuje dále a zkouší stejná hesla. Pokud toto uděláte, usnadníte hackerovi práci. Nemyslete si, že hesla jsou v bezpečí, když je nikdo nezná, protože hacker se může nabourat do databází programu, kde jej využíváte. Získá tak email, přihlašovací jméno a heslo a někdy třeba i pin a první co zkusí, tak to používat jinde. Nemluvě o programech typu hyip, ptc, surf, kde je nejen relativně snadné se nabourat, ale administrátoři také někdy prodávají hackerům databáze uživatelů s hesly a pak už je to snadné.

Nejlepší možnost je si vše zapsat na papír mimo počítač.

Nikdy také nevyužívejte možnost prohlížečů automatické uložení hesla a to ani u https chráněných webů, existuje způsob, jak toto přejít.

 

Nejdůležitější je email, jak ho nejlépe zabezpečit?

Pokud se hacker dostane na Váš email, tak pak už je to snadné. Díky emailu se může dostat téměř všude, protože mnoho programů nabízí možnost zaslání zapomenutého hesla, které jednoduše dojde na email. Pokud se hacker dostane na Váš email, tak může sledovat, co děláte dlouhodobě a jen si prostě počkat na jednu chvíli, kdy Vám třeba během noci způsobí takové problémy o kterých se Vám ani nezdálo.

 

Pokud máte email u Seznamu:

Email u Seznamu bohužel nemá k dispozici takové ochrany, které by mohl mít. Každopádně je dobré si všude zadat správné údaje a kvalitní bezpečnostní otázku, která slouží pro zapomenuté heslo a kudy je možnost se dostat na Váš email. Což způsobuje nejčastější nabourání účtu na Seznamu.

Přihlašujte se pomocí SSL: Při přihlašování do emailové schránky se přepněte na zabezpečenou verzi kliknutím na odkaz u položky "Přepnout Email na: SSL verzi". Poté přihlášení bude probíhat šifrovaně.

Pokud dojde k nabourání emailu a nedaří se Vám dostat zpět, kontaktujte Seznam a na Live chatu a nebo telefonicky co nejdříve.

Pokud máte podezření, že došlo k nabourání emailu, tak společně se změnou hesla je potřebné kontaktovat Seznam buď telefonicky a nebo na Live chatu a požádat, aby byly ukončené všechny relace na emailu, tím dojde k odhlášení všech účtů, protože pokud to neuděláte, tak si můžete měnit hesla, protože hacker se nemusí z emailu vůbec odhlašovat.

 

Pokud máte email u Google (Gmail):

Tato možnost se jeví jako lepší a bezpečnější varianta a to protože je zde vhodný bezpečností prvek, tzv. ,, Dvoufázové ověření " tím propojíte Váš mobilní telefon s email a pokud se budete přihlašovat, tak Vám dojde na telefon přihlašovací kod, který zadáte a tím potvrdíte přihlášení. Je to stejné jako u mnohých bankovních účtu. Můžete si ještě také nastavit, že kod to bude chtít pouze, když se přihlásíte z jiné IP adresy, ale na druhou stranu získání Vaší IP adresy počítače pro hackera nemusí být až takový oříšek.

Další funkce je Upozornění, kdy Vás Google upozorní pomocí SMS při podezřelé aktivitě na Vašem emailu.

Vidíte také historii aktivity na emailu vč IP adres lokalit a časů pohybů a přihlášení.
Pokud provedete v případě hrozby změnu hesla, nastavení přihlášení pomocí SMS kodu (třeba i vyjma Vaší IP adresy) a po této změně využijete klávesu ,,Odhlásit všechny ostatní relace" Tak máte účet velmi dobře zabezpečení a společně se silným heslem a náhodném pozorování aktivity můžete být celkem v klidu.

Učet u Google (Gmail) má daleko více funkcí, než u Seznamu, jako například Live chat, volání, sdílení podobně jako na Facebooku a dalších funkcí. Účet potřebujete také pro vytvoření účtu na Youtube, protože majitelem Youtube je právě Google.

 

Pár dalších typů:

  • Nevyplňujte žádné formuláře, které Vám přijdou na email. To je jedna z nějčastějších fint, která překvapivě ještě funguje, protože někdy se jedná o natolik dobré napodobeniny bank a peněženek, že to v klientovi může vzbudit důvěru a nepozná tak, že jde pouze o falešný email. Příjde Vám email, který vypadá, že byl odeslán bankou. Žádá Vás o ověření totožnosti (obvyklý argument je v rámci zvýšení bezpečnosti). Po kliknutí je klient přesměrován na falešnou stránku, která sice vypadá jako stránka banky, ale veškeré údaje získá hacker. To bývá nejen u bankovních účtu, ale také velmi často u internetových peněženek jako je Solid Trust Pay, Payza apod..
     
  • Nepřihlašujte k internetovému bankovnictví z neznámých veřejných sítí a počítačů, mohou tam být nainstalovány keyloggery.
  • Dávat si pozor u připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím, které mohou odposlouchávat a získat tak přístup k datům v cizím počítači.
  • Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je potřebné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To můžete poznat například dle toho ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče, nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.
  • Nebezpečné programy a viry se často šíří pomocí nevyžádané pošty, nebo i Skype, Facebook. (Například může dojít od někoho. Ahoj, podívej se na moji fotku a u toho odkaz) Poté stačí kliknout na odkaz a nebo stáhnout přílohu a program se dostane do počítače.
  • Důležité jsou také pravidelné aktualizace celého počítače, jak přeinstalování třeba celého Windowsu, tak klasické aktualizace pro operační systém a nebo nové verze antiviru apod.
  • Pokud je možnost, tak vždy využívat zabezpečení IP adresy a nebo zaslání kódu na mobil při přihlášení.

 

Musíte mít kvalitní antivirový program ten Vás pak chrání před viry, keyloggery (program zaznamenávající stisk každé klávesy), spywarem a adwarem (programy, které samy stahují a upravují váš počíta.) Dále je dobré mít nastavený firewall, který dokáže zablokovat podezřelé stránky, kde by mohlo hrozit nebezpečí.

Osobně využívám Avast, který mi nabízí téměř vše, co potřebuji a zároveň je asi vůbec nejoblíbenějším a nejvyužívanějším antivirovým programem.

Na stránku Avast můžete vstoupit kliknutím zde

 


Bezpečnost internetových plateb s kreditní kartou:

Na závěr bych ještě řekl pár věci, jak se chránit proti zneužití kreditní karty. Platby kreditní kartou jsou snadné a oblíbené pro svoji rychlost. Jednoduše stačí opsat číslo karty zepředu a datum expirace a poslední tři čísla z druhé strany a provedete okamžitou platbu. Kreditní kartu je možné tedy zneužít snadno, stačí aby někdo jiný věděl údaje z karty. Lidé se často ale bojí někde takto platit, že údaje pak někdo zneužije, obecně platí, že větší pravděpodobnost je, že někdo Vám ukradne peněženku a zneužije jí tímto způsobem. Platby kreditní kartou na internetu totiž bývají dobře zabezpečeny a k údajům nemá nikdo přístup a to ani firma, kde platíte. Nejbezpečnější jsou platby, kde jste vyznáni ještě k potvrzovacímu kódu, který Vám přijde automaticky ve formě SMS na mobil, který je spojený s kreditní kartou.

 

Jak zvýšit bezpečnost?

- Je vhodné mít více bank a jednu využívat přímo jen na internetové platby. Kde budete vždy mít jen určité množství peněz.

- Nastavení limitů karty. Můžete si nastavit maximální denní limity výběru a také týdenní a nebo měsíční. Tyto limity můžete jednoduše měnit v internetovém bankovnictí a přizpůsobit to tak Vašim potřebám a očekávaným platbám.

- Upozornění SMS při jakém koliv pohybu na Vašem bankovním účtu je velmi dobrá volba, aby jste měli dokonalý přehled. Protože jak by došlo k nějaké transakci, tak Vám ihned přijde sms. To určitě doporučuji nastavit.

- Případně si zřídit více kreditních karet k jednomu bankovnímu účtu a nastavit konkrétní limity na kartách. Když třeba máte kartu na placení v obchodech a výběr z bankomatů a pak kartu na internetové platby.

 

Dodržujte tedy základní bezpečnostní pravidla a nic nepodceňujte a eliminujte tak možná nebezpečí.

 

—————

Zpět


Máte dotazy ?