Digitální měna Bitcoin vyšplhala na pět tisíckrát vyšší hodnotu než Česká koruna.

04.07.2013 13:19

Každý kdo se alespoň truchu zajímá o svět financí a investic, tak asi s těží mohl přehlédnout velký boom kolem virtuálních měn a to hlavně kolem měny Bitcoin, který se jednu chvíli v dubnu letošního roku vyšplhal až na cenu 266x vyšší než je Americký dolar a pokud bychom mluv

ili v korunách, tak za jediný Bitcoin by jste zaplatili v přepočtu asi 5 200 Kč. Ale stálé virtuální kryptoměny jsou pro mnoho lidí opravdu velká neznámá a když se na ulici asi někoho zeptáte, tak těžko bude v této chvíli vědět o čem je řeč, ale to nemusí být tak stále. Někteří předpovídají virtuálním měnám velkou budoucnost. Ať je to tak a nebo tak, pravdou je, že je dobré o tom něco vědět.

Některým lidem Bitcoin změnil finanční život. Ti co věřili Bitcoinu v dobách, kdy ještě něměl žádnou hodnotu udělali možná nejlepší rozhodnutí ve svém životě a naopak skeptici se v této době mnohdy chytají za hlavu. Kolem měny Bitcoin by se dalo napsat mnoho, ale uvedu některé základní informace, které jsou dané a také, jak funguje, kde je možné si ho pořídit, či jak se dá případně pomocí Bitcoinu vydělat.

Osobně vlastním Bitcoiny a společně s dalšimi kryptoměnami s nimi už nějakou dobu obchoduji.

Podívejte se na krátké video na téma Bitcoin, které bylo odvysíláno 5. 6. 2011 na ČT24  (další text pod videem)

—————

Zpět


Co je to Bitcoin?
Bitcoin označován zkráceně jako BTC je internetová open-source peněžní měna, kterou lze platit prostřednictvím zcela decentralizované P2P sítě. Jinými slovy to znamená, že se jedná o měnu, která se vyskytuje na internetu a neřídí ji žádná banka ani úřad. Hlavní unikátností Bitcoinu je právě jeho plná decentralizace; je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohl měnu jakkoli ovlivňovat, ničit, padělat, zabavovat účty, kontrolovat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. V síti neexistuje žádný centrální bod, ani nikdo, kdo by mohl o síti rozhodovat. Bitcoin je deflační měna. Celkové množství peněz je konečné a předem známo, a jeho uvolňování do oběhu je definováno pouze matematickými zákony. V síti probíhají platby za minimální nebo žádné náklady.

Kdy Bitcoin vznikl?
Síť funguje od roku 2009, kdy ji popsal a vytvořil člověk pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Patrně kvůli povaze projektu autor nikdy nezveřejnil svoji skutečnou identitu a krátce po větším rozšíření Bitcoinu v roce 2010 se odmlčel úplně.Nyní pro platby existuje oficiální softwarový klient, o který se starají dobrovolníci z celého světa, a několik alternativních klientů.


V jaké formě je možné Bitcoin vlastnit ?
Bitcoin umožňuje pseudonymní držení a převod měny. Bitcoiny mohou být uloženy v osobním počítači ve formě souboru s peněženkou nebo uchovávány pomocí služby třetí strany. Je však možné mít peněženku i zcela offline (na papíře) a lze zcela offline adresu vygenerovat.

Omezený počet Bitcoinů:
Množství mincí v oběhu je předem dané, a proto není možné vyvolat umělou inflaci vytvořením jejich většího množství.
Celkové množství Bitcoinů, které budou vytěženy, je asi 21 000 000 (resp. 20 999 999,9769).[ Růst se však postupně zpomaluje, a veškeré bitcoiny budou vytěženy v roce 2140 (drtivá většina podle předpokladů však cca v roce 2030). Pokud tedy bude stále stejný zájem o novou měnu, dojde k deflaci. S tím je v protokolu počítáno, protože lze platit i se zlomky bitcoinů.

Hodnota Bitcoinu:
Bitcoin je samostatná měna zcela nezávislá na tradičních měnách jako koruna, euro, USD  apod. Samotná hodnota Bitcoinu - podobně jako většiny ostatních měn - vychází pouze z poptávky a nabídky na trhu. Není tedy kryta zlatem ani jinými komoditami (to by ani kvůli decentralizované povaze nebylo možné), ale podobně jako jiné běžné měny je kryta pouze důvěrou, že s ní bude možno v budoucnu zaplatit stejně jako dnes. Cena je tedy dána ekonomickou rovnováhou.  Skutečná hodnota je tedy dána pouze důvěrou.

Jak je možné získat Bitcoin?

Použití specializovaných směnáren na bázi burzy: např. MtGox.com, BTC-e.com apod.
Online směnárny: Například Česká: SmenarnaBitcoin.cz
Přímá směna po dohodě s některým uživatelem, který je ochotný Bitcoiny 
prodat/koupit.
Zapojení se do těžby Bitcoinů, ať už sám, nebo v některém z poolů.

Jak na Bitcoinu vydělat?
Vidělat na Bitcoinu je možné několika způsoby. Můžete například vydělat pomocí spekulování, kdy vlastně v pravou chvíli nakoupíte a poté ještě v pravější chvíli prodáte. Podobně jako při obchodování na Forexu s klasickými měnami. A tento Nákup/prodej se odehrává na směnárnách (burzách) k tomu určených. Asi nejlepší způsob, jak vydělat na Bitcoinu.
Další způsob je tzv. těžení, kdy si pořídíte hardware vhodný pro těžení a za pomocí takového hardwaru "těžíte". Pro takové těžení je třeba výkonný počítat a to hlavně po stránce grafických karet. Délka návratnosti investice se nedá říct, ale platí, že čím více lidí Bitcoin těží, tím složitější je dolování a to v tuto chvíli nemusí být moc výhodné, pokud do toho připočtete další fakty jako elektřina apod. A těžení takového jednoho bloku s lepší grafickou kartou trvá v této době několik let a do té doby nic nezískáte.
Proto minéři se proto často sdružují do tzv. mining poolů a zkoušejí štěstí společně. Pokud některý z nich nalezne blok, odměna se rozdělí mezi všechny minéry. Zde sice získáváte pravidelněji zisky, ale zase se jedná o malé částky a tyto pooly si navíc berou patřičné poplatky.

Další kryptoměny:
Bitcoin (BTC) není jediná kryptoměna, těch je celá řada, akorát Bitcoin je nejznámější a má nejvyšší hodnotu. Ostatní měny mají podstatně nižší cenu a možná jsou v této chvíli pro některé lidi zajímavější k nákupu. Jako druhá měna nejdražší měna kryptno měna po Bitcoinu je právě Litcoin, které je přibližně 2,7x(červen) dražší než Americký dolar.. Další kryptoměny jsou například, Namecoin (
NMC), PPCoin (PPC), které už mají hodnotu nižší.


Kryptoměny jsou pro mnoho lidí zatím nepochopitelné, ale je možné, že v budoucnu bude možné touto formou platit třeba 
například i v obchodech, i když někde je to možné už v této chvíli.

Změní Bitcoin peníze, stejně jako email změnil poštu ??

Všechno ukáže čas a hlavně důvěra lidí v tyto měny, která má vliv na hodnotu. V této chvíli cena Bitcoinu pohybuje kolem 80-90USD za jeden BTC.

Pokud máte nějaké dotazy, či připomínky, napište mi. Nebo můžete využít diskuzi.


Další článek na toto téma a jak se Bitcoinu daří, napíšu za cca tři měsíce.. Přidejte také svůj hlas v anketě níže...


Máte dotazy ?