Investice do vlastního hardwaru na těžbu Bitcoinů.

29.05.2014 21:47

Technologie Bitcoinů je značně složité téma, a proto vše budu psát takovým způsobem, aby to bylo co nejvíce pochopitelné, a budu se soustředit na základní informace. Co je to Bitcoin teď  probírat vůbec nebudu, budu mluvit pouze o investování do hardwaru pro tzv. těžbu Bitcoinu. Základy o tom, co je  Bitcoin, jsem uvedl v jednom z dřívějších článků, který si můžete přečíst zde.
Abyste mohli vydělat dolováním Bitcoinů, nepotřebujete být žádným expertem, což je výhoda - a proto zájem o tuto oblast byl v poslední době velmi vysoký, hlavně v době, kdy se hodnota Bitcoinu vyšplhala na cca 1 200 USD za jeden Bitcoin.
 
Co je to investování do těžby Bitcoinů:
Investování do těžby Bitcoinů = zakoupení speciálního hardwaru, který následně ,,doluje" Bitcoiny, které můžete prodat a získat tak finanční prostředky v Kč. Pokud vám jde o klasické peníze, zisk budete mít  tehdy, podaří-li se vám prodat Bitcoiny za vyšší cenu, než byly náklady na nákup těžebního hardwaru a  provozní náklady, jako je třeba elektrický proud na pohon hardwaru. 
Pokud bych vznik Bitcoinu přirovnal ke zlatu, tak zlato se získává také dolováním, s tím rozdílem, že zlato je hmotný produkt a Bitcoin jsou data v počítači.
 
Historie těžby Bitcoinů:
Těžba Bitcoinů začala logicky v době vzniku Bitcoinu, což bylo v roce 2009, kdy cena byla minimální a náročnost těžby velmi nízká. V té době ještě ani nebyly žádné speciální hardwary, které byly navrženy pro těžbu Bitconů, a proto se těžilo nejdříve přes CPU, tedy klasický procesor, a následně přes GPU, tedy klasické grafické karty, které jsou součástí každého počítače. Obecně se dá říci, že čím výkonnější karta, tím více jste vytěžili. 
Postupně vznikly speciální hardwary, které s menší spotřebou elektřiny dosahují podstatně vyššího výkonu než klasické grafické karty. Mluvím o vyšším výkonu, který je určený pro těžbu Bitcoinu, protože tyto hardwary jiné využití než těžbu Bitcoinu nemají.
Tyto speciální těžební hardwary jsou označovány jako ASIC Bitcoin Miner, dále tedy o nich budu mluvit jako ASIC.
 
Jak probíhá těžba Bitcoinů:
Řeknu to velmi jednoduše, není to žádný návod krok za krokem, jak začít těžit, to možná napíšu jindy.
Pokud chcete těžit Bitcoin, tak žádné grafické karty už v této době nemají cenu, musíte si  zakoupit ASIC, což je v podstatě  krabička nebo deska, záleží na tom, o jaký typ jde a od jaké firmy to je. Ten následně zapojíte, nepotřebujete k tomu žádné složité vybavení.
Abyste měli Bitcoiny kde uchovávat, potřebujete si také založit peněženku. To je jednoduchý program, který si stáhnete a následně nainstalujete do počítače, a zároveň získáte svou Bitcoin adresu pro příjem BTC mincí.
Poté si vyberete tzv. "mining pool",  kde se připojíte, a tím poskytnete výkon svého ASICU. V poolu se nachází vždy větší množství těžařů, kteří si následně rozdělují vytěžené Bitcoiny podle toho, jakým výkonem každý z nich přispívá do sítě.
 
Kolik je možné vydělat:
Odpověď na tuto otázku by nejspíš chtělo znát dost lidí, ale pravda je taková, že se to nedá říci, protože záleží na více faktorech. Hlavně na tom, jaká bude hodnota Bitcoinu a jaká bude obtížnost těžby. Záleží také na tom, za jakou cenu jste pořídili hardware a na vaší ceně elektřiny. Výhodné to bylo hlavně dříve, kdy v přepočtu na dnešní cenu Bitcoinu bylo možné vydělávat třeba i stovky tisíc za den. Někteří lidé pomocí těžby Bitconů vydělali mnoho milionů.V dnešní době je situace trošku jiná a je třeba si umět pořádně spočítat, jestli se vám těžba vyplatí. Důležité je také nekupovat předražené ASIC. Dobré je, že si můžete spočítat, kolik v této době vytěžíte třeba za den, a podle toho odhadnout návratnost. Je také třeba počítat se zvyšující se obtížností těžby.
 
Klady investování do hardwaru:
Těžba vám nezabere v podstatě žádný čas, protože za vás pracuje ASIC, který těží Bitcoiny 24 hodin denně. Jako další výhodu bych viděl to, že se rozkoukáváte v technologickém oboru, který bude mít vekou budoucnost. Mluvím o technologii obecně, protože se dá využívat ve více oblastech. Dá se také očekávat zvyšující se hodnota Bitcoinu v budoucnu, což samozřejmě je pouze předpoklad, ne jistota.
 
Rizika investování do hardwaru:
V této době je těžba už složitější, protože mnoha lidem se těžba nevyplatí kvůli ceně elektřiny a stále stoupající náročnosti, ale v důsledku toho zase klesá cena hardwaru na těžbu. Důležité tedy je vybrat dostatečně kvalitní hardware za výhodnou cenu, což pro začátečníka může být velký problém, protože lidí, kteří nabízí ASIC k prodeji, je opravdu hodně. 
Další riziko, že se vám nevrátí vaše peníze, spočívá v tom, že nikdy nevíte, jak se hodnota Bitcoinu bude vyvíjet a jestli se neobjeví nějaká zásadní chyba, která by byla pro Bitcoin devastující. Přece jen Bitcoin je ještě dítě a opravdu nikdo neví, co bude zítra. 
 
Strategie investování do těžby Bitcoinu:
Musíte si ujasnit, co od této investice očekáváte, respektive jaké riziko jste schopni přijmout a jakou čekáte návratnost.
Já vidím dvě možné strategie: buď budete vytěžené Bitcoiny ihned prodávat za koruny, což je přece jen stabilnější měna v této chvíli, nebo budete veškeré Bitcoiny držet a očekávat růst v budoucnu. Tento způsob je rizikový v tom, že v případě poklesu ceny vyděláte méně nebo třeba vůbec nic. Pokud však cena půjde nahoru, budete výrazněji v plusu.
Není problém si spočítat, kolik peněz vydělali ti, kteří začali těžit třeba v roce 2010 a Bitcoiny mají do dneška. 
Pro vaši lepší představu může sloužit  příběh uživatele z jednoho fóra, který si za Bitcoiny v roce 2010 koupil pizzu a chlubil se i fotkami.  V prosinci roku 2013 už se moc nechlubil, protože Bitcoiny, za které koupil pizzu, již měly hodnotu kolem 200 miliónů Kč. Vlastně si koupil trošku předraženou pizzu, ale snad si alespoň pochutnal.
 
Kolik stojí pořízení ASIC:
Záleží na výkonu, dá se pořídit flashka třeba za pár stokorun, ale to bych nedoporučoval. Lepší stroj se dá pořídit již za několik tisíc, ale spíše bych se soustředil na ASIC, který stojí v řádu desítek tisíc Kč a důležité je správně vybrat (cena/výkon).
 
Závěr:

Tento článek jsem nepsal proto, abych doporučoval investování do hardwaru pro těžbu Bitcoinu jako super příležitost, jen jsem chtěl tuto možnost  přiblížit širší veřejnosti. 

Osobně v tuto chvíli zainvestováno v těžbě Bitcoinů nemám, ale mám zainvestováno pár stovek tisíc v hardwaru pro těžbu dalších alternativních kryptoměn, kde investice byla výhodnější, ale zase je to celé komplikovanější. O investování do hardwaru pro těžby dalších měn možná někdy příště.

—————

Zpět


Máte otázky? Napište mi..