Network marketing - populární obchodní model, kde začalo mnoho podnikatelů.

22.09.2013 17:23

 

Network marketing je obor, o který je čím dál větší zájem, nejen celosvětově, ale také v Česku a na Slovensku. Jedná se o ekonomický model, který je někdy označován za podnikání 21. století, a to hlavně z toho důvodu, že začít zde může prakticky každý a svojí pílí se může propracovat k úspěchu. Abych to více upřesnil - network marketing v překladu znamená síťový marketing. Také ho můžete znát pod názvem MLM, což je zkratka pro sousloví Multi Level Marketing. 
Network marketing je označován za jeden z nejspravedlivějších obchodních modelů. Nicméně názory populace na toto téma se značně liší. Vypozoroval jsem, že existuje mnoho lidí, kteří mají určité předsudky vůči tomuto oboru. Negativní názory jsou často způsobeny špatnou zkušeností nebo jsou lidé ovlivněni tím, co někde zaslechli. Obecně se ale dá říci, že méně finančně gramotní lidé mají spíše negativní názory, což platí i pokud jde o klasické podnikání. Zato většina úspěšných podnikatelů má na network marketing kladné názory a často ho doporučují začínajícím podnikatelům.
 
 
Toto je několik zajímavých názorů, které by mohly stát za zmínku: 
Bill Gates - nejbohatší člověk světa, majitel Microsoftu, řekl:  „Kdybych měl dnes vše budovat znovu, raději než stavět starý typ společnosti začnu vytvářet firmu na principech síťového marketingu."
Warren Buffett -  nejúspěšnější investor současnosti a třetí nejbohatší muž světa řekl: „I obyčejným rozumem je to obchodní model 21. století.“
Bill Clinton - bývalý americký prezident pronesl větu: „MLM může vyřešit ekonomickou krizi. Je totiž šancí pro každého.“  
Barack Obama - americký prezident řekl: ,,Nejlepší by bylo, kdyby všichni Američané začali dělat MLM, pak by nemuselo být tolik chudých lidí."
Donald Trump - realitní magnát a miliardář, který je v ČR poměrně známý, řekl: „Kdybych přišel o všechny své peníze, tak si vyberu správné MLM a začnu pracovat."
Robert T. Kiyosaki je jeden z nejdůležitějších a nejznámějších průkopníků finanční gramotnosti na světě. Napsal řadu knih, kde se často o network marketingu zmiňuje. Napsal i knihu s názvem Byznys pro 21. století, která je věnovaná právě network marketingu. 
 
 
Výhody podnikání v network marketingu:
 
Začít můžete opravdu každý
Jak už jsem výše naznačil, mezi největší výhody patří, že zde může začít opravdu každý. Není důležité, jakou školu jste vystudovali, jaký je váš věk nebo předchozí pracovní zkušenosti. 
Nepotřebujete téměř žádný kapitál
Jako další výhodu je třeba zmínit, že nepotřebujete téměř žádný kapitál. Většinou můžete začít s počátečními náklady v řádu stovek korun až několika desítek tisíc. Částka se odvíjí od toho, jakou společnost zvolíte či na jakém postu chcete začít.
Oproti klasickému podnikání v network marketingu odpadá řada starostí. 
Nepotřebujete například řešit výrobu, balné, expedici, logistiku ani sklad a prodejnu. 
Je zde nízké ekonomické riziko, a přesto získáváte vysoký profit z prodeje. 
Klasické podnikání vyžaduje řadu nákladů a jsou s ním také spojena následná rizika případného krachu, který může skončit i zadlužením.
Pracovní dobu si určujete sami
Další z výhod je, že si určujete pracovní dobu sami. Nejen že může začít podnikat v network marketingu každý, ale také je na vás, kolik času a úsilí tomu budete věnovat. 
Neomezený příjem peněz
V podstatě neomezená výše příjmu. Je na vás, kolik budete vydělávat. Zde nejste omezováni žádnou hranicí. Je možné, že nebudete vydělávat nic, a zrovna tak můžete vydělávat měsíčně i šestimístné a sedmimístné částky. Dokonce podle určitých celosvětových statistik vzniká největší procento milionářů právě v MLM. Když to řeknu trošku jinak - statistiky říkají, že v tomto oboru vzniká nejvíce milionářů za všech oborů podnikání.
Můžete si vybudovat pasivní příjem
Jednou z hlavních výhod MLM je, že si budujete pasivní příjem. Nevyděláváte pouze tehdy, když něco děláte, ale postupem času budete vydělávat, i když zrovna nevyvíjíte žádnou aktivitu. Právě vidina pasivního příjmu je pro mnoho lidí největší lákadlo, proč začít podnikat v multilevel marketingu.  
A co je lepší: Získávat 100% ze své práce, nebo 1% z práce 100 lidí?
 
To jsou hlavní důvody, proč odvětví síťového marketingu stále více roste a je stále více vyhledávané. Mnoho lidí si začíná uvědomovat, že zaměstnání není žádnou jistotou, ale že je dobré mít pro každý případ ještě záložní příjem. Jedna z možností, jak se toto dá řešit, může být právě volba síťového marketingu. 
 
Co je důležité a na co si dát pozor
Pokud se rozhodnete začít podnikat v MLM,  je velmi důležité si správně vybrat. Lidé, kteří by chtěli začít v network marketingu, mají často problém s tím, že oboru dostatečně nerozumí. Toto téma by bylo velmi obsáhlé, a tak se to pokusím zkrátit. 
Zvolte správnou společnost i sponzora
Důležité jsou pro vás dvě věci: společnost, kterou si zvolíte, a sponzor. Sponzor je člověk, který vás zaregistruje a který vám bude pomáhat. Pokud budete mít kvalitního sponzora, máte mnohem větší předpoklady, že se vám bude dařit. Nicméně lehké je tyto dvě věci napsat, ale mnohem horší pro vás bude se rozhodnout. Určitě je dobré to neuspěchat a pořádně si vše rozmyslet. Na výběr je opravdu mnoho možností. 
Berte v potaz i marketinový plán
Co je také potřeba brát v úvahu při výběru firem, to je marketingový plán (odměňovací plán) a to, jaké firma poskytuje zázemí a školení. Stejně tak je důležitý kvalitní produkt. Ideálně produkt, po kterém je poptávka. Těchto bodů je celá řada a vše rozepisovat se ani nedá, záleží na mnoha faktorech.
Já sleduji vývoj různých firem a sleduji i řadu firem ze síťového marketingu, takže pokud budete chtít poradit nebo znát můj názor na firmu, kterou si chcete pro své podnikání zvolit, klidně mi napište a já vám svůj názor řeknu.
Vyberte si obor, který vás bude bavit
Důležité také je, abyste si vybrali obor, který vás bude bavit. Pokud byste dělali něco, co vás bavit nebude, máte podstatně menší předpoklady, že v tom budete úspěšní. 
Dejte si pozor na pochybné nabídky
Na internetu je mnoho webových stránek, kde jsou informace výrazně zkreslené nebo lživé. Vlastně je to převážná většina webových stránek zaměřených na tzv. výdělky přes internet. 
Zapomeňte na nabídky rychlého zbohatnutí bez práce
Opravdu se někdy divím, o čem všem si lidé myslí, že bude fungovat. Existuje mnoho hybridních programů, které MLM mohou připomínat, ale vlastně s ním nesouvisí.  
Pamatujte si jednu věc, která platí pro každé podnikání: není prodej, nejsou peníze. 
 
Jak začít 
Pokud jste se rozhodli, že začnete podnikat v oblasti síťového marketingu, nic vám v tom nebrání. 
Neplánujte, ale začněte hned
Nejčastější problém je v tom, že lidé ani nezačnou. Pouze se chystají, připravují a skutek utek. Ostatně to neplatí jen pro toto podnikání. Pokud nemáte vůbec žádné zkušenosti s podnikáním, je pravděpodobné, že výsledky nebudete mít hned. To, že může začít každý, ještě neznamená, že uspěje každý. 
Budete muset být vytrvalí
Důležitá je jako v každém podnikání vytrvalost, schopnost učit se novým věcem a neustále se vzdělávat. Tak se budete zlepšovat a výsledky se dříve nebo později vždy dostaví.
O tom, že je důležité si správně zvolit společnost a sponzora a neuspěchat to, už jsem mluvil výše. 
Neustále se vzdělávejte
Než začnete, je také dobré studovat. Existuje řada článků nebo různých knih, které jsou na toto téma zaměřené. Opět ale doporučuji si dávat pozor, co čtete, dost věcí už může být zastaralých nebo ne až tak moc pravdivých. Ne každá informace je správná informace.
 
Chcete poradit - napište mi
A jak už jsem psal výše, pokud chcete názor na společnost, kterou jste si vybrali, můžete mi klidně napsat a já vám dám tip. Případně vám mohu i něco doporučit, pokud mi řeknete, co vás baví, jaké máte zkušenosti a jaké máte představy
Kontaktovat mě můžete zde.

 

 

 

—————

Zpět


Máte dotazy ?