Online poker - pro některé zábava a pro druhé výdělek.

23.09.2013 01:02

 
Časy, kdy bylo na poker pohlíženo jako na karetní hazardní hru, která se hrává po hospodách a barech, jsou již dávno pryč. Dnes většina lidí už bere poker jako dovednostní hru, kde si hráč může vytvořit z dlouhodobého hlediska určitou výhodu nad protihráči. Již dříve jsem psal články zaměřené na strategické sportovní sázení a výpočty, proč není možné z dlouhodobého hlediska vyhrávat v ruletě. Online poker je další obor, kde mám dostatečné zkušenosti. V minulosti jsem hrával i 10 hodin denně a působil jako Sit and Go hráč vyšších limitů, kde jsem hrával v průměru na  třiceti stolech zároveň a vydělával zajímavé peníze. 
 
 
Poker můžete sledovat na nejznámějších sportovních kanálech
Klasický živý poker je možné sledovat na největších světových sportovních kanálech, jako je třeba Eurosport apod. U nás je možné na 
ČT4 sledovat Českou pokerovou tour, případně další turnaje jako Celebrity Poker Tour, které se zúčastňují i nejznámější české celebrity a každý, kdo zaplatí vstup do turnaje, si proti nim může zahrát. Světově nejznámější jsou turnaje World Poker Tour a European Poker Tour, což je série turnajů, které se hrají vždy v jiné zemi a komerčně jsou dost sledované. Hraje se o vysoké částky a vstupy do těchto turnajů nejsou zrovna levné.
 
Poker není hazard, je to dovednostní hra
I když poker bývá ve sportovních pořadech, tak bych o něm nemluvil jako o sportu, ale jako o dovednostní hře, kam se také dají zařadit například šachy apod. O  pokeru se nedá mluvit ani jako o hazardní hře, jak si někteří laici mohou myslet. Poker tak byl brán možná dříve, ale v této době už tomu tak není. Poker berte jako dovednostní hru a druh investování, které se s přivřenýma očima dá přirovnat třeba k obchodování na burze či sportovnímu sázení. Nerozhoduje zde pouze náhoda, výsledek můžete výrazně ovlivnit svými 
dovednostmi. 
 
Online poker má řadu výhod oproti živému pokeru
- Zatímco živý poker se hraje v kasínech a hernách, online poker můžete hrát v klidu z domova anebo odkudkoliv, kde máte počítač a připojení k internetu. 
- Živé turnaje jsou vždy v určitý den a určitou dobu, hry v online pokeru probíhají 24 hodin denně 7 dní v týdnu, ale samozřejmě hlavní turnaje také vždy v pravidelný čas. 
- Online poker nabízí různé formy her, takže si můžete vybrat, co zrovna teď chcete hrát. Živý poker nabízí hlavně turnaje a Cash game.
- V živém pokeru nemůžete hrát na více stolech zároveň, ale online můžete hrát v jednu chvíli na tolika stolech, kolik budete zvládat. Například dobří hráči, kteří hrají kratší a rychlejší turnaje s názvem Sit n Go, zvládnou třeba 20 - 40 stolů zároveň. Stejně tak Cash 
game hráči. I když mnohým to připadá nemožné, je to věc  tréninku a postupem času pak stíháte třeba během jedné vteřiny udělat rozhodnutí na dvou stolech, ostatně více času ani na rozhodování nemáte. 
- Online poker také nabízí větší spád hry. Hráči nemají tak dlouhý čas na rozhodování a přemýšlení jako v klasickém živém pokeru, takže hra není tak unavující. Pokud si zvyknete hrát online poker třeba i na více stolech, živý poker se vám bude zdát pomalý a zdlouhavý. 
- Živý poker může být pro lidi zábavnější v tom, že vidí ostatní hráče. Mohou tedy více číst hru a snadněji poznat, jestli protihráči blafují či ne. V online pokeru vidíte pouze obrázek, což je jedna z mála nevýhod. Ale zároveň protihráči zase nevidí vás, takže také nic nepoznají, čemuž mnozí dávají přednost. Online poker je více matematický než klasický živý poker, kde hraje o něco větší roli právě blafování.
 
Online poker jako profese
Existuje mnoho hráčů, kteří online poker berou jako zaměstnání a řada z nich si díky tomu přijde na velmi zajím
avé peníze. Online poker můžete hrát kdekoliv na světě, kde je připojení k internetu, takže s profi hraním je spojená i svoboda. A vzhled
em k tomu, že hry běží 24 hodin denně 7 dní v týdnu, je možné si zvolit libovolnou dobu hraní. Oproti živému pokeru, kde jsou hráči mnohdy veřejně známí a je možné je pravidelně vidět v televizi, je online poker spíše anonymní. Ostatní hráči neví, kdo proti nim hraje, a vidí pouze přezdívku, kterou každý hráč používá. Hráči neznají ani svá jména. Online poker je známý tím, že mnoho úspěšných hráčů jsou mladí lidé. Na základě toho byl natočený americký dokument, který se jmenuje Hra dětí. Dokument je o high stakes hráčíc
h a jejich životě. 
 
 
Popularita v ČR vzrostla, když Čech vyhrál v turnaji 100 milionů korun
Nejvíce se dostal poker do povědomí lidí v České republice na konci roku 2011, kdy se český hráč Martin Staszko umí
stil na druhém místě v jednom prestižním turnaji a vyhrál téměř 100 milionů korun. Vzbudilo to zájem medií, Staszko byl zván do různých televizních pořadů a díky tomu začala nahlížet na poker i širší veřejnost z trošku jiného pohledu než dříve. Mnoho lidí si do té doby myslelo, že je to pouze hazardní karetní hra a že zde není možné vyhrát peníze. I jiní hráči z ČR dosáhli dobrých výsledků ve sledovaných živých turnajích či velkých online turnajích, nicméně toto je zatím nejvyšší výhra Čecha z jednoho turnaje.
 
Je několik typů pokeru, ale nejznámější a ten, který se hraje nejvíce, je Texas Hold'em (No Limit),  v němž existují tři způsoby her:
 
Cash game
    V tomto způsobu si hráč může koupit chipy (herní žetony), tolik, kolik uzná za vhodné (vybere si limit stolu). Většinou jsou tyto hry omezeny maximem a minimem chipů, které je možné koupit. V Cash hrách každý chip znázorňuje reálné peníze, tudíž není třeba čekat na vítěze. Hráči můžou libovolně do Cash hry vstupovat, ale také hru opouštět, a jsou vyplaceni podle toho, kolik chipů právě vlastní.
 
 
Sit & go (SnG)
    V tomto způsobu po zaplacení jednotného startovného každý hráč získává stanovený počet chipů (herních žetonů
), s kterými může ve hře dále operovat. Hráči si sesedají většinou k jednomu stolu. Například 6,9,10. SnG končí v momentě, kdy jeden hráč vlastní všechny chipy ve hře. Hráči jsou vyplacení za své umístění. Existují ovšem i varianty, jako třeba Double or Nothing anebo Fifty50, kdy ke stolu sedne 10 lidí a jakmile vypadne pátý hráč, hra končí a prvních pět hráčů získává 200% vkladu. Vždy je samozřejmě
 uvedeno předem, kolik kdo za jaké místo bude brát. Jsou také Sit n Go pouze pro dva hráče, takže opět můžete získat 200%, pokud vyhrajete. Největší výhodou Sit n Go je to, že se jedná většinou o krátké turnaje. Délka se také liší podle toho, jaký typ zvolíme - například klasický, turbo, hyper turbo, kde se blindy rychleji zvedají a obecně také hry končí dříve.
 
Turnaje
    Tento způsob hry se moc neliší od Sit n Go, pouze je ve hře více hráčů, kteří hrají na více stolech. Stoly se postupně slučují, až zbývá pouze finálový stůl. Zde můžete získat víc peněz, pokud se umístíte na předních pozicích, protože ve hře bylo více hráčů. Všichni hráči platí stejný vstup.
 
 
Pomocí tzv. freerollů můžete hrát zdarma a vyhrát reálné peníze
Freeroll je turnaj, kde se můžete připojit zdarma, a přesto vyhrát reálné peníze. Jedná se totiž o turnaje dotované hernou. Online herny dělají takovéto turnaje denně, jsou to marketingové akce a není v tom opravdu žádný háček. Můžete se přihlásit zdarma a vyhrát peníze. Nejvíce těchto turnajů je v herně PokerStars, což je nejvhodnější místo, kde lze hrát poker. Jedná se o největší 
pokerovou hernu na světě, která každý den rozdává mezi hráče cca 2 miliony Kč ve freerollech. Můžete si například zahrát freerolly, které jsou určené pouze pro lidi z České republiky, což je dobré v tom, že budete hrát proti méně hráčům, než kolik by jich bylo, kdyby se mohl zapojit úplně každý.  Nevýhoda freerollů je, že tyto turnaje hraje mnoho hráčů, takže není úplně snadné uspět, ale zkrátka o tom to je.
 

Jakou pokerovou hernu zvolit ?

Existuje mnoho pokerových heren, ale je důležité si vybrat správně. Pokud chcete poradit, kde je nejvhodnější místo na hraní online pokeru, tak mi napište a já vám doporučím hernu, kde ve špičce až 300 000 hráčů online, kompletně v českém jazyce, 2 miliony Kč každý den rozdávány ve freerollech. Startovní bonus 600 USD a zdarma 20 USD a další výhody. Bohužel k nesmyslnému českému loterinímu zákonu to zde nemohu napsat.

 
Online pokerová škola zdarma
Skvělou možnost, jak začít s pokerem, nabízí PokerStrategy, online pokerová škola,  která vám dá na uvítanou 50 dolarů na hraní pokeru a můžete s nimi ihned začít hrát. 
Členství je zdarma a videa jsou v českém jazyce. Registrací získáte  přístup k zajímavých pokerovým nabídkám na trhu a vítězným pokerovým strategiím, které vám pomohou neustále zlepšovat své herní dovednosti.
Více než 6 miliónu členů poker komunity. Tisíce vzdělávacích poker článků a videí, kde hráči komentují svoji hru a rozhodnutí. Je to vhodné místo pro nastartování kariéry pokerového hráče. Tým PokerStrategy je složen z profesionálních pokerových hráčů, od kterých se můžou učit taktiky a triky začátečníci i pokročilí  hráči.
Čím více hrajete, tím více získáváte StrategyPoints. Čím více máte těchto bodů,  tím vyšší bude váš status na PokerStrategy a tím více obsahu vám portál nabídne.
Na web PokerStrategy můžete vstoupit zde
 
Hrát poker na profi úrovni je psychicky náročné
Řada lidí hraje poker hlavně pro zábavu, jako odreagování apod. Samozřejmě každý chce vyhrávat. Ale začít hrát online poker na takové úrovni, aby to pro vás byl pravidelný příjem peněz, není úplně snadné. V první řadě vás hra musí bavit a v druhé řadě musíte věnovat dostatek času analýze hry a snažit se stále  svoji hru zdokonalovat. Velmi důležité je pak hrát disciplinovaně, držet se své strategie a do hry nezapojovat žádné emoce. Pokud k tomu budete přistupovat správně a máte v sobě i nějaký talent, je jen otázka času, kdy budete vyhrávajícím hráčem.
 
 

Pokud máte nějaké dotazy, přípomínky, tak mě kontaktujte.

 

Pravidla pokeru:

 

—————

Zpět


Průběh hry Texas Hold'em a struktura sázek

1. krok: Vyberete si typ hry, limit za kolik peněz chcete hrát, usednete ke stolu a hra začne. Je vybrán dealer hry - online poker obvykle využívá automatický systém, který dealera vybere. Tato pozice se s každou hrou posouvá ve směru hodinových ručiček. 
2. krok: Jsou vsazeny blinds – aby bylo zajištěno, že při každé hře je nějaká akce, musí dva hráči vsadit na začátku každého kola. Tito hráči své karty před tím nevidí, proto blinds (blind znamená v angličtině slepý). Hráč nalevo od dealera vloží small blind(automatické), který se rovná polovině nižší sázky ve hře. Hráč nalevo od pozice small blind vloží big blind, který se rovná lower limitu. Například ve hře s limitem 2-4 $, se small blind rovná 1 $ a big blind 2 $. V online pokeru to nemusíte řešit, vše je automatické.
3. krok: Jsou rozdány hole cards – po zaplacení blinds jsou rozdány první dvě karty. Každý hráč dostane dvě karty obrácené lícem dolů. Ty karty vidí pouze on sám.
4. krok: Začíná první kolo sázek – sázení začíná u hráče hned vedle od pozice big blind a pokračuje dále po směru hodinových ručiček. Každý hráč může „čekat“ (check - lze to vyjádřit i jen poklepáním na stůl), složit (fold), dorovnat (call) nebo zvýšit (raise) v závislosti na své pozici a krocích ostatních hráčů. Už v tomto kole může hra skončit, pokud někdo vsadí takovou částku, kterou nikdo nedorovná. Pouze v případě, že alespoň dva hráči mají sázky srovnané (ostatní tím pádem složili - fold), hra pokračuje do fáze flop ( ti kteří složí karty, tak tutu hru nepokračují dále, budou jim rozdány zase další kolo Vy se rozhodujete v závislosti na typu karet, které jste dostali. 
5. krok: Je rozdán flop – tři karty jsou rozdány doprostřed stolu lícem nahoru. Těmto kartám se říká „flop“ a jsou to první tři společné karty, které sdílí všichni hráči u stolu.
6. krok: Začíná druhé kolo sázek. To probíhá úplně stejným způsobem jako to první. Opět hra může skončit již v tomto kole a to klidně bez ukázání karet. Pokud min. dva hráči dorovnají své sázky nebo dají všichni hráči check, pokračuje se do dalšího kola a následuje turn.
7. krok: Je rozdán turn – po druhém kole sázek je rozdána doprostřed stolu čtvrtá společná karta lícem nahoru. Následuje třetí kolo sázek.
8. krok: Začíná třetí kolo sázek – toto kolo probíhá úplně stejným způsobem jako první a druhé kolo. Pokud hra neskončí v tomto kole (splnění stejných podmínek jako dříve), následuje river.
9. krok: Je rozdán river – je rozdána pátá a poslední společná karta. Té se říká river a po ní následuje poslední čtvrté kolo sázek.
10. krok: Začíná čtvrté kolo sázek – toto poslední kolo je úplně stejné jako kolo třetí, druhé i první. Pokud v tomto kole hráči dorovnají své sázky, popř. „checkují“, následuje showdown.
11. krok: Ukazují se karty (showdown) –  a je určena nejlepší varianta o pěti kartách. Hráč s nejlepšími kartami vyhrává bank (pot).
Pokud mají hráči stejné karty, bank se poměrově rozdělí. Ve velmi vzácném případě, kdy je nejlepší list tvořen pěti společnými kartami, je bank rozdělen mezi všechny hráče, kteří se dostali až do fáze, kdy se karty ukazují (showdown).
12. krok: Začíná nová hra – po konci hry, kdy si vítěz vezme bank (pot), se posune pozice dealera po směru hodinových ručiček a začíná hra nová.
 
Kombinace karet:(od nejhorší po nejlepší)
 
VYSOKÁ KARTA, JAKÁKOLIV KARTAhttps://www.hazardnihrac.com/sites/hazardnihrac.com/files/clip_image020.gif
Příklad může být K-4-A-9-6 (viz obrázek). Tato kombinace by byla „nejvyšší karta Eso“. Nejvyšší kartou samostatně je Eso, nejnižší 2. Pokud by nějaký z hráčů měl stejnou nejvyšší kartu, rozhoduje další nejvyšší karta.Vždy se hráčím počítají karty, které jsou rozdány na stole plus karty, které má na roce, takže hráčovi se počítá nejvyšší kombinace těchto sedmi karet.V případě že hráči budou mít totožné karty, hra zkončí remízou (SPLIT) a hráči si pot rozdělí na půl.
 
Seřazení karet 2,3,4,5,6,7,8,9,10,J,Q,K,A (A=Eso)
card
 
PAIR – PÁR – JEDNA DVOJICE
Karetní kombinace např. 9--9(viz obrázek) , nebo 10-10. Pokud dva hráči mají pár, vítězí ten s vyšším párem. Pokud oba mají stejný pár, rozhoduje nejvyšší další karta (kicker).Například hráč 1 dostane do ruky J-J, hráč dvě Q-10 a na stůl karty dojde 8-7-K-Q-A , hráč 1 má tedy pár J-J, hrčovi 2 došlo Q, takže setavil kombinace QQ a vyhrává.
 
TWO PAIRS – DVA PÁRYcard
Dva páry, kombinace jako třeba 9-9-4-4-6 (viz obrázek) se nazývá „dva páry . Pokud dva hráči mají dva páry, vyhrává vyšší pár. Kombinace K-K-6-6-7 porazí 10-10-Q-Q-9. Pokud jsou vyšší z obou párů stejné, rozhoduje nižší pár. Pokud by i ten byl stejný rozhoduje poslední, pátá karta. (Kicker).Například Q-Q-J-J-K je slabší než Q-Q-J-J-A
 
 
 
THREE OF A KIND – TROJICEhttps://www.hazardnihrac.com/sites/hazardnihrac.com/files/clip_image014.gif
Tři karty stejné hodnoty. Např 6-6-6-9-4.(viz obrázek) Pokud dva hráči mají trojici, vyhrává ten s vyšší. S touto kombinací už většinou vyhrajete.
 
STRAIGHT – POSTUPKAcard
Pět karet v číselné posloupnosti za sebou.Například kombinace 5-6-7-8-9. (viz obrázek) Pokud dva hráči mají postupku, vyhrává ta vyšší postupkou. Silná kombinace.
 
 
FLUSH – BARVAcard
Pět karet, všechny ve stejné barvě. Pokud mají oba dva hráč 5 karet ve stejné barvě, tak vyhrává ten s vyšší kartou.
 
 
FULL HOUSEcard
Trojice a dvojice. Například 4-4-4-7-7. (viz obrázek) V případě dvou hráčů majících full house, tak rozhoduje vyšší trojice. Toto už je velmi silná kombinace.
 
 
 
POKERcard
Čtyři karty stejné hodnoty.například 9-9-9-9-3, Případně vyhrává vyšší poker.
 
 
 
STRAIGHT FLUSH – POSTUPKA V BARVĚcard
Pět karet v číselné posloupnosti A ve stejné barvě.  
 
 
 
 
ROYAL FLUSH (KRÁLOVSKÁ POSTUPKA)card
se nazívá nejvyšší postupka ve stejné barvě 10-J-Q-K- A, toto je nejvyšší kombinace v pokeru. S třemi posledními kombinacemi se budete setkávat vyjmečně.
 
 
 
 
 
Pokud máte nějaké dotazy, přípomínky a nebo potřebujete poradit, tak mě kontaktujte.