Pokud píšete rádi články, můžete si za to nechat platit.

10.04.2014 15:39
Jedním ze způsobů, jak se v dnešní době dají vydělávat celkem zajímavé peníze,  je vytvářet čtivé texty, které pomáhají prodávat produkty a služby. Tato aktivita může posloužit jako zajímavá brigáda pro studenty a pokud jste v tom opravdu dobří, tak si můžete vydělávat i v celku nadstandartní peníze. 
Člověk, který se zabývá tímto oborem, se nazývá copywriter. Pokud vás baví psát nebo máte určité předpoklady k psaní a jste schopni na sobě pracovat, můžete se časem stát dobrým copywriterem. 
Kvalitní copywriteři jsou v této době velmi žádaní a řada z nich vydělává zajímavé peníze. Na internetu je sice mnoho webů a ještě více článků, ale velmi málo z nich je opravdu poutavých.
Úkolem copywritera je napsat text nebo článek, který čtenáře zaujme. Lidé na webu nečtou, ale skenují očima a zastavují se na vizuálně výrazných částech. Buď text čtenáře zaujme nebo odejde jinam. Pokud web má kvalitní a poutavé texty, má mnohem více čtenářů a tím pádem se také zvyšuje celková úspěšnost webové stránky či daného článku.

Proč se zajímat o copywriting ?
Pravdou je, že tento obor je zajímavější, než si mnoho "normálních" lidí myslí. Jelikož je na internetu čím dál víc webů a každý den přibývá mnoho nových textů, o to více rozhoduje jejich kvalita. Statistiky o chování čtenářů mluví celkem jasné. Text musí zaujmout čtenáře během několika vteřin, jinak většinou odchází.
Pokud jste kvalitní copywriter, potom nejen umíte kvalitně a poutavě psát, ale často se vám také zlepší klasická komunikace, což vede k lepšímu vyjadřování a poutavějšímu vyprávění. Tím pádem pro vás může být snadnější získávat nové přátelé, budovat kvalitnější vztahy a dělat lepší dojem na lidi. 

Kde můžete získat poptávky ?
Existují weby, kde lidé a společnosti zadávají poptávky po sepsání článků na různá témata. Za tyto články nabízejí i různě vysoké finanční odměny. Tento způsob je pro začátek ideální, protože zde budete také dostávat reference, což vám následně pomůže získávat nové zákazníky, kteří od vás budou chtít něco napsat. A v ideálním případě ti stávající s vámi budou spolupracovat dlouhodobě a vy tak budete mít pořád pro koho psát.
Poptávky najdete například na webech:

copywriting.cz a na webu mirkoprací stovkomat.cz

Rady na začátek..
Dobrý copywriter jen tak z nebe nespadne. V prvé řadě je třeba na sobě začít pracovat. Jak už jsem psal výše, psaní by vás mělo bavit a ideální je, pokud na to máte talent. Zbytek se dá naučit, protože existuje řada kurzů  nebo webů, které jsou zaměřené na copywriting. Vše je to pouze o schopnosti chtít a pracovat na sobě. Inspirovat se a něco se přiučit můžete například na webech Richarda Dobiáše -  dobry-copywriter. cz a o-psani. cz

Později si můžete založit vlastní blog, jehož prostřednictvím budete své služby prezentovat. Pokud budete psát kvalitní články, je velká pravděpodobnost, že weby, pro které jste již psali dříve, s vámi budou chtít spolupracovat dlouhodobě. A tak se můžete stát třeba i redaktory některých větších magazínů, vaše práce bude ohodnocována větší finanční částkou a bez větších problémů se můžete psaním živit.
Pokud chcete začít, můžete klidně začít hned teď. 
A jak už jsem říkal, na webech copywriting a stovkomat můžete najít řadu poptávek.

—————

Zpět


Máte dotazy? Napište mi..