Ponziho schéma - jeden ze způsobů, jak lidé přicházejí o investované peníze.

16.07.2014 14:51

Občas mi někdo píše dotaz na určitý investiční projekt, do kterého chce investovat peníze. Ve většině případů se jedná o  projekty, které fungují na bázi Ponziho schématu. Lidé si zkrátka vybírají takové projekty, které nabízí vysoké zhodnocení, a přitom se mnoho z nich už zapomíná ptát, jakým způsobem jsou peníze zhodnocovány. Když jim pak řeknu, že peníze nejsou zhodnocovány žádným způsobem, mnozí se celkem diví.

Řekl jsem si tedy, že o tom něco málo napíši a celé to rozdělím na dva až tři články. Začínám tímto článkem, kde popíši, co vůbec Ponziho schéma je, a uvedu také některé známé příklady. V dalších článcích popíši několik druhů těchto finančních pyramid, čím se liší a také podle jakých bodů můžete Ponziho schéma rozeznat.

 

Co je to Ponziho schéma?

Ponziho schéma se u nás také někdy nazývá finanční pyramida. Jedná se o projekty, které nabízí zúročení peněz, pravda je ale taková, že tyto projekty nedokáží reálně peníze zúročit. Samy o sobě negenerují vůbec žádné zisky, které by vznikaly na základě toho, jak projekt investuje či hospodaří s majetkem.

Jinými slovy − provozovatelé těchto projektů vložené peníze dále neinvestují, ale pouze tyto finanční prostředky vyplácejí investorům, kteří se do projektu zapojili dříve. Z toho vyplývá, že peníze, které jsou vypláceny stávajícím lidem, pochází od dalších lidí, kteří přinesli do projektu nové peníze.

Logicky vzato, takovýto systém funguje pouze dočasně − dokud přichází noví investoři, kteří vkládají další peníze. Jakmile se zastaví příliv nových peněz, fond krachuje a investoři přicházejí o své peníze. V takové chvíli mají největší smůlu ti, kteří přišli mezi posledními, a ti, kteří vstoupili mezi prvními, mohou často i vydělat. Každopádně Ponziho schéma není legální systém. Vždy se prezentuje tak, že do něčeho peníze investuje, a jakmile vyjde pravda najevo, naprostá většina investorů je překvapená, že vše byl pouze podvod.

 

Jak vznikl název Ponziho schéma?


Výraz Ponziho schéma vznikl podle Charlese Ponziho, který v roce 1920 v Bostonu lidem nabízel, že jim zdvojnásobí peníze 

za 90 dní pomocí zpátečních poštovních kupónů, a to tak, že koupí známky z jedné země a v USA je se ziskem prodá. To byla pouze záminka, aby mohl přijímat peníze. Ve skutečnosti by nebylo možné s většími penězi úspěšně provádět tento typ obchodu s takovým velkým ziskem. Charles Ponzi stihl asi za 6 měsíců nalákat 20 000 lidí, kteří mu dali peníze.

 

Ponziho schéma není pyramidová hra

Velmi často se stává, že lidé míchají dohromady jablka s hruškami a nerozlišují Ponziho schéma od pyramidového schématu nebo od pyramidové hry, někdy dokonce používají název "letadlo". Každopádně se jedná o odlišnou variantu: v klasic

ké pyramidové hře členové musejí hledat další lidi, kteří se do projektu zapojí, a následně mají určité provize z jejich vkladů. Pokud sami nikoho nepřivedou, nebudou mít ani žádný zisk. Naproti tomu v Ponziho schématu není nutností nikoho přivést, i když to bývá také často možné, ale peníze z nových vkladů jsou rozdělovány v určitých procentech všem ostatním členům, nejčastěji rovným dílem. O jaké částky se jedná, to už záleží na konkrétním projektu. Někdy jsou částky fixně dané, třeba měsíčně, jinde jsou variabilní podle toho, jak se projektu daří „zúročit" peníze v daném období. 

 

Příklady Ponziho schémat

Největší Ponziho schéma bylo odhaleno v roce 2008. Stál za ním uznávaný americký podnikatel Bernard Madoff, který vylákal z lidí až 65 miliard dolarů a následně byl odsouzen ke 150 letům vězení. Madoff sliboval lidem zhodnocení jejich peněz o 1% měsíčně. Podle této skutečné události byl natočen dokument s názvem "Bernie Madoff: Muž, který podvedl svět." Tento film jsem přidal na konec stránky, takže jej můžete zhlédnout.

Svoji ,,slávu" také získal ruský fond MMM z roku 1988, který založil ruský finančník Sergej Mavrodi, jenž je označován za otce ruských pyramidových her. Do MMM fondu lidé vložili v přepočtu necelých 30 miliard korun.  I když byl Sergej Mavrodi nějakou dobu ve vězení, následně opět založil další Ponziho schéma. Tento muž bývá někdy označován jako jeden z největších podvodníků moderní doby. Jeho nelegální aktivity na principu Ponziho schématu dokonce fungují i v současné době.

Zajímavý příběh se také stal v roce 1996 a 1997 v Albánii, v té době tam do několika Ponziho schémat investovala relativně velká část celého obyvatelstva. Po krachu v roce 1997 došlo následkem toho ke kolapsu a k velkým nepokojům.

I v Česku byla řada fondů, které fungovaly na bázi Ponziho schématu. Například podnikatel Alexander Dostál z Náchoda vylákal od lidí téměř miliardu a je v tomto roce souzen za podvod. Celkem čerstvá věc je také dubajský  All Property Ltd. (APL), který z lidí v ČR vylákal větší obnos peněz. Dále v poslední době třeba nechvalně proslulý H-SYSTEM, který sliboval výstavbu levných bytů a rodinných domků. H-Systém nějakou dobu fungoval a někteří zákazníci sice levné bydlení získali, ale následně byla společnost vytunelována a asi tisíc zákazníků přišlo o peníze. Těchto podvodů zkrátka bylo mnoho a bude jich bezpochyby ještě více, protože díky internetu mají projekty založené na Ponziho schématu velké žně a snadno mohou působit ve více zemích zároveň.

 

—————

Zpět


Máte dotazy ?